Historia powstania Food Trucków

foodtruck_shine.jpg

Początki historii food trucków, sięgają początków XIX wieku. W tym czasie dobiegła końca wojna secesyjna. Doprowadziła ona do wielu zniszczeń w infrastrukturze drogowej, co znacząco utrudniło transport, dużym wyzwaniem stało się np. dostarczenie jednego z najbardziej popularnych przysmaków amerykańskiej kuchni – wołowiny.

Pierwsze kroki mobilnej gastronomi.

Z ratunkiem przybył Charles Goodnight, zamieszkujący stan Teksas. Postanowił on przerobić starą wojskową furgonetkę, wyposażając ją w niezbędne sprzęty kuchenne, dzięki którym, był w stanie przygotować w swoim furgonie ciepłe posiłki. Posiłki były przygotowywane z myślą o kowbojach przemierzających kraj.  Kolejny krok w rozwoju przyczep gastronomicznych został postawiony dzięki Walterowi Scotto’wi. Zbudował on pierwszą mobilną jadłodajnie napędzaną siłom mięśni koni w mieście Providence. Serwował tam kanapki oraz kawę miejscowym dziennikarzom.

Dalszy rozwój przyczep gastronomicznych.

W 1894 roku rozpoczęła się w okolicach największych wschodnich akademikach takich jak Harva wszystkich pomniejszych amerykańskich ugrupowań rd czy Yale sprzedaż kiełbasek. Pradziadek obecnych food trucków otrzymał nazwę “Dog Wagons”. W roku 1917 wprowadzono do wojska kuchnie polową. Niespełna 20 lat później powstał Weinermobil – auto w kształcie parówki w bułce. Oscar Mayer sprzedawał w nim dobrze znane we współczesnych przyczepach gastronomicznych hot-dogi. Z kolei lata 1960-70 to rozwój furgonetek zwanych jako Roach Coaches. W roku 1974 w Los Angeles powstała pierwsza na świecie mobilna restauracja, w której serwowano meksykański przysmak – tacos. 10 lat później w New Brunswick pojawiły się pierwsze “Grease Trucks” – wozy z sadłem. Nazwa powstała od serwowanych w nich dostarczających ogromną dawkę kalorii – “Fat Sandwiches”. Kolejne ważne wydarzenie miało miejsce w 2004 roku w Nowym Jorku kiedy to The Street Vendor Project zorganizował wręczenie Vendy Awards, są one uznawane do dzisiejszych czasów za kulinarne Oscary ulicznej gastronomii. Trzy lata później w 2007 roku do znanego serwisu Wikipedia zostało dodane hasło “Food Truck”, wraz z historią powstania. Na początku roku 2010 powstało SoCalMFVA (Southern California Mobile Food Vendors Association (Stowarzyszenie Sprzedawców Mobilnej Gastronomii Kalifornii Południowej) – organizacja broniąca praw właścicieli przyczep gastronomicznych. W tym samym roku w Los Angeles powstał pierwszy ranking Food Trucków z systemem oceniania znanym z restauracji. Z kolei w marcu 2014 roku miła miejsce premiera filmu pod tytułem “Szef” reżyserii Jon Favreau. Opisano w nim historię szefa kuchni który po utracie pracy w znanej restauracji, postanowił otworzyć własną przyczepę gastronomiczną. W tym samym roku powstało The National Food Truck Association (Narodowe Stowarzyszenie Food Trucków).

Podsumowanie

Jak widać, największą popularność food trucki zdobywały XX wieku, a to za sprawą coraz to bardziej rozbudowujących się dużych miast, oraz wzrastającą obecnością w najróżniejszych mediach.

Dodaj komentarz

scroll to top