Rozpoczynamy sezon na cytrusy, a wśród nich najpopularniejszymi są oczywiście mandarynki, pomarańcze, pomelo oraz grejpfruty. Czy warto je włączyć do swojej diety?
Cytrusy mają swój wyjątkowy i bardzo rozpoznawalny smak. Są bardzo soczyste i kojarzą nam się najczęściej z sezonem zimowym, kiedy w Polsce są dostępne w wielu sklepach i za przystępną cenę.
Jednak najczęściej wybieramy mandarynki, pomarańcze oraz pomelo, które są zdecydowanie bardziej słodkie, ale to właśnie grejpfrut powinien znaleźć się na naszych talerzach możliwie jak najczęściej.
Dlaczego?
Grejpfruty i ich odmiany
Niemal każdy z nas kojarzy gorzki i dość cierpki smak tego owocu. Najbardziej gorzkie, kwaśne są grejpfruty czerwone, które jednocześnie zawierają najwięcej soku.
Żółte są mniej gorzkie, a bardziej kwaśne, ale również bardzo soczyste.
Z kolei odmiana zielona jest najbardziej słodka, a przy tym najmniej soczysta. Wszystkie te odmiany mają jednak bardzo podobne właściwości.
Choć blisko w 90% składają się z wody, to najcenniejsze dla naszego zdrowia jest te pozostałe 10%, które stanowi prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów.
Co kryje w sobie grejpfrut?
W tych pozostałych 10% składu owocu znaleźć możemy naturalnie występujący cukier owocowy, kwasy organiczne, a także całą gamę witamin i minerałów.
Wystarczy, że codziennie zjemy jeden owoc, a zaopatrzymy swój organizm w 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Uzupełnimy także ewentualne niedobory takich witamin, jak E, P, oraz witamin z grupy B. W miąższu owocu znajdują się karoteny ( w tym likopen).
Za smak grejpfruta odpowiada naryngina, która bardzo korzystnie wpływa na pracę naszych jelit, leczy zaparcia, a także wspomaga przemianę materii w organizmie.
To między innymi dlatego owoc ten uważany jest za pogromcę tłuszczu i doskonały wspomagacz w diecie odchudzającej.
Lecznicze właściwości grejpfrutów
Regularne spożywanie owoców grejpfruta ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm.
Pomaga regulować poziom cholesterolu oraz ciśnienia krwi.
Zawarte w nim falowonoidy wykorzystywane są w profilaktyce antynowotworowej. Mało kto wie, że owoc ten jest prawdziwym pogromcą grzybów i pleśni.
Jeśli mamy problem z grzybicą czy drożdżycą w organizmie, codzienne zjadanie tego owocu pomoże szybko zapanować nad chorobą.
Jeśli włączymy go do codziennej diety dość szybko zauważymy również poprawę naszej skóry.
Stanie się ona bardziej nawilżona, oczyszczona i zregenerowana, co zawdzięczać będzie aminokwasom i kwasom owocowym.
Warto przy tym dodać, że zapach grejpfruta jest niezwykle przyjemny i wykorzystuje się go do walki z depresją, stresem, nerwobólami, czy zwiększonym napięciem nerwowym.
Właściwości lecznicze grejpfruta:
- Obniża poziom cholesterolu
- Zbawienny wpływ na serce
- Reguluje ciśnienie
- Może zwiększać wydzielanie soków trawiennych w żołądku
Właściwości odchudzające
Czy grejpfrut jest dobry na odchudzanie?
Warto nadmienić, że owoc grejpfruta zawiera zaledwie 40kcal na 100g.
Ponadto, zawiera mnóstwo błonnika i pektyn, które skutecznie oczyszczają nasz organizm z toksyn. Nie jest to jednak jedyną zaletą tego owocu.
Specjaliści są zdania, że grejpfrut pomaga w usuwaniu nadmiaru tkanki tłuszczowej, a przy tym blokuje jej ponowne odkładanie się.
Zjadając połówkę owocu do każdego posiłku możemy zapewnić sobie stabilizację cukru we krwi, mnóstwo cennych witamin i minerałów, jak i usuwać wszelkie toksyny z organizmu.
Zwiększamy też uczucie nasycenia, przez co możemy najeść się mniejszą ilością jedzenia. Zjadając regularnie grejpfruty możemy zyskać piękną i zgrabną sylwetkę, a przy tym zadbać o swoje zdrowie.
Nie zapominajmy jednak, że najzdrowsza dieta powinna być urozmaicona, dlatego nie należy opierać jej wyłącznie na grejpfrucie.
Mimo to zachęcamy do spożywania tych cytrusów przynajmniej raz dziennie.