Zaopatrując restaurację w wino, chcemy mieć pewność, że spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających gości. O wyborze firmy, która będzie je nam dostarczać decyduje wiele czynników. Jest to między innymi szeroka oferta, czy dostawy, które zawsze pojawiają się na czas.
Jakie wino do restauracji wybrać?
Wszystko zależy tak naprawdę od rodzaju kuchni, jaka serwowana jest w restauracji. W miejscu z kuchnią włoską, najlepiej sprawdzą się wina pochodzące właśnie z tego kraju. Na tym jednak się nie kończy, w przypadku posiadania włoskiej pizzerii, oferta win może być tak duża jak ilość rodzajów pizzy. Inne wino wybierzemy do margherity, a zupełnie inne do capricciosy. W kuchni azjatyckiej, przeważają wina lekkie lub słodkie. Ich zadaniem jest zniwelowanie ostrości, która dla wielu osób może być zbyt dużym wyzwaniem. W kuchni japońskiej, poza oczywiście rodowitym słodkim sake, sprawdzą się wina białe, różowe oraz musujące. Możliwości są niewyczerpane, dlatego jeśli nie posiadamy wystarczającej wiedzy na temat tego trunku, menu należy skonsultować z profesjonalnym sommelierem oraz szefem kuchni. Aby nasz lokal odnosił sukcesy, musimy zadbać o to, aby wino do restauracji było jak najlepiej dobrane.
Gdzie zaopatrzyć się w wino do restauracji?
W wino do restauracji najlepiej zaopatrzyć się u sprawdzonych dostawców, którzy nie tylko zajmują się jego sprzedażą, ale również interesują się jego historią i właściwościami. Tylko wtedy możemy być pewni, że zaopatrzymy się w wina, które później będą się sprzedawać, a nie jedynie kurzyć na półkach barowych. Ustalenie karty win, powinno odbywać się we współpracy z profesjonalistami, którzy znają się na kuchniach świata i rozumieją, jak ważne jest dobranie odpowiedniego trunku do potrawy, tak aby rozwinęło jej walory smakowe. W wina z Europy, Australii, Oceanii czy Ameryki Południowej, możemy zaopatrzyć się na stronie https://sommplus.pl/dla-restauracji/. Dzięki szerokiej ofercie oraz możliwości konsultacji, na pewno uda się dobrać odpowiednie wino do Twojej restauracji.