Wzmacnianie układu odpornościowego naturalnymi produktami pochodzenia roślinnego.

wzmocnienie-ukladu-odpornosciowego.jpg

Wzmacnianie odporności jest konieczne zwłaszcza w okresie zwiększonego ryzyka wystąpienia infekcji.
Kiedy czynności prewencyjne nie wystarczą by utrzymać układ odpornościowy w stanie pełnej sprawności, warto sięgnąć po Immunomodulatory pochodzenia roślinnego:

Jeżówka (Echinacea)

Można ją stosować jedynie w postaci gotowych leków, w których zawartość substancji czynnej jest zawsze taka sama. Jest dostępna w aptekach bez recepty, czasem wzbogacona dodatkowymi substancjami czynnymi wzmacniającymi odporność. Jeżówką można trwale wzmacniać odporność, profilaktycznie, zapobiegawczo przy obniżonej odporności lub stosować leczniczo przy schorzeniach w których wskazane jest wzmocnienie mechanizmów regulacyjno – obronnych.

Eleuterokok kolczasty.

Nazywany również diabelskim korzeniem, zwiększa on ogólną, fizyczna, psychiczną, umysłową wydolność oraz odporność, poprawia ukrwienie i dotlenienie organizmu, wytwarza równowagę w układzie wegetatywnym, chroni przed szkodliwym wpływem środowiska, zwiększa odporność na stres.

Żeń-szeń.

Żeń-szeń koreański ma pdobne działanie co eleuterekok, jednak jest zalecany głównie w okresie rekonwalescencji po chorobie, mniej w profilaktyce wzmacniania odporności.

Brodaczki (Usnea barbata)

Są dostępne w aptece i w sklepach zielarskich w postaci tabletek lub pastylek do ssania. Sprawdzą się w profilaktyce wzmacniania odporności oraz w kuracjach leczniczych. Wzmaciają ukrwienie błon śluzowych i poprawiają odporność na infekcje. Wydzielają kwasy, które zabijaja bakterie oraz mogą inaktywować toksyny powstałe w organizmie w skutku przemiany materii.

Czosnek.

Czosnek podobnie jak brodaczki jeśli stanowi stały element profilaktyki zdrowotnej, wzmacnia układ odpornościowy w skutecznej walce z zarazkami. Jego działanie odpowiada antybiotycznemu działaniu leków syntetycznych, skutecznie działa na wirusy, bakterie oraz grzyby. Zapobiegawczo świetnie sprawdza się czosnek w formie przyprawy, natomiast w profilaktyce oraz w kuracji uzupełniającej również w postaci gtowego leku.

Propolis.

Zwany również kitem pszczelim. Stosowany w formie gotowych preparatów dostępnych w aptece i sklepach zielarskich. W celu wzmocnienia odporności podaje się propolis do użytku wewnętrznego w formie kropli lub pastylek. Mobilizuje on układ odpornościowy i wzmacnia ukrwienie błon śluzowych a oprócz tego posiada działanie anybakteryjne i przeciwzapalne.

Wyciąg z grasicy.

Uzyskuje się z gruczołów zwierzęcych. Kurację polegającą na wstrzykiwaniu wyciągu zaleca się glównie w chorobach przewlekłych, reumatyzmie, schorzeniach serca, nowotworach. A także u pacjentów z chronicznie obniżoną odpornością, którzy sa najbardziej podatni na choroby zakaźne. W pozostałym przypadkach jako element wzmacniania odporności stosuje się drażetki z wyciągiem z grasicy.

Wyciąg ze śledziony.

Zwyczajowo stosowany jest wyciąg ze śledziony w postaci drażetek. Mobilizuje on układ odpornościowy do zwalczania przeziębienia i grypy. Wstrzykiwanie pacjentowi wyciągu ze śledziony można zastosować tylko w przypadku poważniejszego przebiegu choroby.

Dodaj komentarz

scroll to top